Ma 2021. március 4. csütörtök, Kázmér napja van

CSIZMADIA ANNA Danótam én…

A CD megjelenéséről szóló híradás szerint ez Csizmadia Anna első szólólemeze. Igen, a vezető szerepet tekintve minden bizonnyal, de ne felejtsük el a Kovács Ferenccel közösen készített Anna dalok című kollekciót se. Ahogyan nem feledjük a 2012-es Fölszállott a páva televíziós népzenei vetélkedő szóló ének és hangszer kategóriának győztesét (Csizmadia Annának hívják), akinek egyik kincse (a magyar népdalok tárháza) a birtokában, a másik pedig a torkában van: az ő csodás hangja.

Valamit nem értek: mért kellett öt évet várni erre a lemezre (amely 2017-ben jelent meg)? Találgatni tudok csak: vagy a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népi-ének szakán folytatott tanulás kötötte le Anna idejét (a kurzust 2016-ban végezte el), esetleg addig tartott kikísérletezni, miféle népdalok valók neki igazán. A kérdésre gyszerű a válasz: mindenféle! A miértre Maczkó Mária énekművész mutatott rá, a lemezborítón fejtve ki az okokat.

"Ő maga a tetőtől talpig ének. Olyan természetességgel folyik belőle a dal, mint hegyi patakok tiszta forrásából a víz. Csengő hangja senkivel össze nem téveszthető. Megjelenése, hiteles előadásmódja és alázata példaértékű."

A szülőföld dalainak lemezre kerülése evidens: elsődleges fontosságú. Kupuszina hagyományőrző nyugat-bácskai falu, amelyben Anna született és nevelkedett. Édesanyja folyton énekelt, és teszi azt a mai napig – ízes, ritka tájnyelven. (Ennek meghatóan gyönyörűséges bizonyítéka a CD záró száma: az anya-lánya duó, ide gondolva az archaizáló együtt imádkozást is.) Az első, értőn és kedvcsinálóan összefűzött népdalcsokorban - példázva a szerbekkel való együttélés zenei hatásait - remek tamburazenekar kíséri Csizmadia Annát.

A somogyi népdalok, csakúgy, mint a gombosiak, a moholiak (Brasnyó Antal Félixesen vibráló brácsázásával) - és még sorolhatnám -, a népzenének azt a szeletét mutatják meg, amely a legeslegjobban áll Annának: a balladák. Egyedülálló az ösztönös érzékenysége, amely segítségével nem pusztán előadja, hanem valósággal újra éli a különféle tájegységek szomorú történeteit.

Igen, a dalainak többsége szomorú, mégsem beszélhetünk pesszimista hatású lemezanyagról. Csizmadia Anna előadásmódja éppúgy garantálja mindezt, mint a stílusosan megválasztott hangszeres kíséret (már amikor nem szólóénekről van szó éppen).

Több, mint figyelemre méltó, egyenesen kápráztatóan szép zenei alkotás született hát, amelynek hallgatásába belesajdul a szívünk. Ha egyéb hozadéka nem lenne, már ezért megérte megrendezni a Fölszállott a páva máig tartó sorozatát, amelynek segítségével – a szó legnemesebb értelmében – új csillag született!

Ahhoz, hogy egy „újabb Sebestyén Márta” színre lépéséről adhatnánk hírt, nem szükséges gyúrni további, hangzó bizonyosságra Anna énekét hallgatva, ugyanis visszaigazolást nyert és meggyőződésemmé vált, hogy a magyar népzenének nem csupán múltja van, hanem reményteljes jövője is, amelynek éppen ő az egyik legfőbb letéteményese.

A majdani folytatásnak persze nagyon fogunk örülni, de az még a jövő zenéje. Most ennek a lemeznek örülünk, szívből, igazán! 

www.youtube.com/watch?v=KXq9l30g6FI

- olasz -