Ma 2019. június 19. szerda, Gyárfás napja van

A fonó 2019. januári műsora

HAVI MŰSOR – 2019. január


10. csütörtök
20:00
Átlátszó Hang fesztivál: Szubkulturális átjáró 2.0 - Szirtes Edina Mókus - Rohmann Ditta - Kemény Zsófi est
Elővételben: 1000 Ft, a koncert napján 1500 Ft
11. péntek
20:00
Népzenészbál: Jótékonysági koncert és táncház

1000 Ft
12. szombat
18.00-22.00
20:00
Kamasz Táncház a Sarjú Bandával
Meszecsinka, Napfonat
ingyenes
Elővételben: 1000 Ft, a koncert napján: 1500 Ft
13. vasárnap
14.00-17.00
Átlátszó Hang fesztivál: Új-Zene-Oktatás 2.0  Rohmann Ditta improvizációs kurzusa
ingyenes
14. hétfő
20.00
Fonó session: gyimesi, padkaporos
ingyenes
15. kedd
20.00
Fonó session: moldvai, jazz
ingyenes
16. szerda
18:30
Fonó Szerda tánctanítás és táncház
Új! Táncanyag: gyimesi táncok

20:00-ig 1000 Ft
20:00 után 500 Ft
18. péntek
20:00
Berka együttes moldvai és vonós évnyitó táncháza
1000 Ft
19. szombat
10:00-21:00
Átlátszó Hang fesztivál: Új-Zene-Oktatás 2.1 Workshop
Regisztrációs díj: 1000 Ft
21. hétfő
20:00
Fonó session: ír, padkaporos
ingyenes
23. szerda
18:30
Fonó Szerda tánctanítás és táncház
Táncanyag: gyimesi táncok
20:00-ig 1000 Ft
20:00 után 500 Ft
24. csütörtök
20:00
Góbé és PásztorHóra táncház

1000 Ft
25. péntek
10:30

20:00

I Dance Hungary sajtó- és szakmai bemutató

Juhász Gábor Quartet, Gáspár Károly trió
ingyenes

Elővételben: 1000 Ft, a koncert napján: 1500 Ft
26. szombat
20:00

22:00
Bozzay Zina lemezbemutató koncert

I Dance Hungary – honlapindító táncház. Muzsikál a Hungarian FolkEmbassy
1000 Ft
28. hétfő
20:00
Fonó session: gyimesi, padkaporos
ingyenes
29. kedd
20:00
Fonó session: moldvai, jazz
ingyenes
30. szerda
18:30
Fonó Szerda tánctanítás és táncház
Táncanyag: gyimesi táncok

20:00-ig 1000 Ft
20:00 után 500 Ft
Rendszeres programok:
Ringató – kisgyermekkori zenei nevelés –csütörtökönként 09.00, 09.45, 10.30 és 11.15-től. Első foglalkozás 2019-ben: január 10.
Babszem Táncegyesület foglalkozásai (kedden és csütörtökön 16.00-18.00) Első foglalkozás 2019-ben: január 8. Bővebb infó: ujbudaibabszem.hu

Átlátszó Hang fesztivál
Az improvizáció szabadsága lehet rendszerszintű? Ha ázsiai hangszerekre európai zeneszerzők írnak zenét, akkor az európai vagy ázsiai rendszerű zenének számít? Hányféle hangmagasság létezik? Képzőművészet és zene együtt kettős rendszert alkot? Rendszer a lelke mindennek. 2019. január 4-20. között hatodik alkalommal kerül sor az Átlátszó Hang újzenei fesztiválra. Számos hangverseny, interaktív beavató foglalkozás, zenepedagógiai műhelyfoglalkozás, családi- és gyerekszínházi előadás, kiállítás és moziest is szerepel a tizenhét nap programjában, amelyből három esemény a Fonóban lesz:
Január 10. Szirtes Edina Mókus, Rohmann Ditta és Kemény Zsófi esje  Jegyár: elővételben: 1000 Ft, a koncert napján 1500 Ft
Január 13. Rohmann Ditta improvizációs kurzusa A belépés ingyenes
Január 19. Zeneoktatási nap számos neves művész-tanárral és műhelyfoglalkozással Regisztrációs díj: 1000 Ft

Népzenész bál
Hagyományainknak megfelelően idén is Népzenész Bállal kezdjük az évadot! A műfaj évadnyitó ünnepe legyen a zenészeké, de táncosok, közönség, mulatók nélkül mit sem ér a muzsika: a korábbi évekhez hasonlóan minden táncos, táncházas, nem táncos és nem táncházas érdeklődőt várunk szeretettel! A népzenészeket külön fogadással várjuk partnerükkel. A táncház 20.00 órától kezdődik. A bál évek óta a szakma találkozásának jó alkalma; mulatunk együtt, s egyben elindítjuk a táncházi- és koncertévet is!
Jegyár: 1000 Ft

Kamasz Táncház a Sarjú Bandával
A 2016-os Fölszállott a páva vetélkedőből jól ismert Sarjú Banda havonta egyszer táncházat muzsikál, ahova a tizenéveseket várjuk. A kamasz táncház azoknak a fiataloknak nyújt táncházi élményt, akik a gyerektáncházakból már kinőttek, a felnőtt táncházakhoz pedig még túl fiatalok. A táncolni már tudók mellett számítunk azokra is, akik most ismerkednének a néptánccal, táncházzal, tánctanáraink segítik a bekapcsolódást akár teljesen kezdő szinttől.
A belépés ingyenes

Meszecsinka, Napfonat
A 2009-ben alakult Meszecsinka több fórumon az elsők között képviseli a hazai világzenét. Számos országban léptek már fel turnéik során, 2015-ben a budapesti WOMEX programjában is. A Dal+Szerző magazin a 12 legjobb magyar világzenei együttes közé választotta őket.
A Napfonat együttesben hat nyitott fiatal nő fonódik össze energikus szextetté, tele humorral, életerővel és ötletességgel. Ez a sokféleség egyedi (hang)színt és egyfajta világzenei jelleget kölcsönöz az együttesnek. Kompozícióik sajátos módon fogalmazzák újra a magyar és más nemzetek (orosz, szlovák, spanyol, cigány, indiai stb.) népdalainak világát.
Jegyár: elővételben 1000 Ft, a koncert napján 1500 Ft

Fonó session: padkaporos, ír, moldvai, gyimesi, görög, jazz
Kötetlen, közösségi örömzene „Fogd a hangszered, és csatlakozz!” jeligére. A padkaporos alkalmakkor a tekerősöket várjuk Havasréti Pál vezetésével, a Pesti Csángók Baráti Társaságával együtt szervezzük a gyimesi örömzenéket, az ír sessionökön pedig várjuk a jigek, reelek és egyéb tradicionális ír táncdallamok szerelmeseit. Havonta egyszer Varga Veronika és az Alla Greca zenekar vezetésével görög sessiont tartunk, Debreceni-Kiss Helgával és Korsós Kingával pedig moldvai menetet. Nagy sikerrel indult útjára a jazz session sorozat is Geröly Tamással Bevezetés a Jazz komplexitásába címmel, ahol - mint egy afrikai falu közössége a tábortűz körül – körtánc formában figyeljük és teremtjük meg a lüktető ritmusokat. Szükséges felszerelés a jazz sessionre: 2 db lábra szerelhető csörgő (házi készítésű) + jókedv, vállalkozó szellem!
A belépés ingyenes

Fonó Szerda tánctanítás és táncház Új! Táncanyag: gyimesi táncok
Januárban új táncanyag indul a Fonó Szerdákon. Fitos Dezső és Kocsis Enikő vezetésével a gyimesi táncokkal ismerkedhetnek az érdeklődők. Kezdő és haladó csoportba, párral és pár nélkül egyaránt várunk mindenkit!  A Keleti-Kárpátokban, a Tatros felső folyásának völgyében élő gyimesi csángók a Székelyföld peremén elzárt körülmények között, régies fokon őrizték meg székelyes tánckultúrájukat. A gyimesi tánc- és népdalkincs az erdélyi táncdialektus egyik legarchaikusabb rétegét képviseli. A gyimesi zene őserejét olyan kiváló prímások egyedi játéka alapján ismerhetjük, mint Zerkula János, Halmágyi Mihály, Pulika János és elődeik.“Gyimes egyedülállóan szép rétegét adja népi kultúránknak. Régies dallamvilága, hangszerelése, archaikussága messze kiemeli őt az idegen hatásoknak jobban kitett egyéb tájegységek közül. A gyimesi tánc és muzsika megigéz. A gardon monotonitása, a hegedű virtuózan intenzív játéka, a ropogtatások vérbősége, a sirülések szédületes hömpölygése, a hófehér viselet adta méltóság, a karincák kecsessége, a lassú magyarosok szívszaggató asszimetriája, a keservesek életeket megéneklő fájdalma olyan mély zamata ennek a kultúrának, hogy az ember beleszédül. De ez a beleszédülés jó.” (Berecz István)
Jegyár: 20:00-ig 1000 Ft, 20:00 után 500 Ft

Góbé és PásztorHóra táncház
A Góbé zenekar mostanában inkább az egyre növekvő látogatottságú világzenei koncertjei miatt válik egyre ismertebbé, de tagjai ezzel együtt ugyanolyan fontosnak tartják az autentikus magyar népzene minél stílushűbb megszólaltatását, ezért örömmel indítottak rendszeres táncházat a Pásztorhórával együttműködve. A két zenekart a barátság mellett összeköti egy közös tagjuk is.
Jegyár: 1000 Ft

I Dance Hungary sajtó- és szakmai bemutató, honlapindító táncház. Muzsikál a Hungarian FolkEmbassy
A 21. századra a táncházmozgalom a magyar diaszpóra egyik legfontosabb megtartó erejét adja, sőt, általa olyanok is elkezdtek a magyar kultúra iránt érdeklődni, akiknek semmilyen más kötődésük nincs a magyar néptánchoz. A Magyarország Barátai Alapítvány által megvalósított „I Dance Hungary” programot elsősorban nekik szánjuk, hogy érezzék: ők is a magyar nemzet, a táncházmozgalom értékes, és megbecsült tagjai. A program első fázisában online platforomot kínálunk nekik, melynek legfontosabb pillére az angol nyelvű tánckurzus sorozat, amelyhez a Fonó örömmel kínál partnerséget. Ötletgazda, művészeti vezető: Rosonczy-Kovács Mihály, Táncszakmai vezető: Kovács Norbert „Cimbi”, Örökös Aranysarkantyú-díjas táncos
A belépés ingyenes

Juhász Gábor Quartet, Gáspár Károly trió
„A legutóbbi dalaim megírásához egy konkrét kert, a mi kertünk kis részletei adták az ugródeszkát.” – írja Juhász Gábor 2018 elején megjelent In The Garden c. lemezének borítóján. A Gramofon- és Artisjus-díjas, Aegon-társdíjas jazzgitáros és zeneszerző Juhász Gábor 50. születésnapjára a Fonóban felvett nagysikerű album most ismét hallható a ház színpadán: Juhász Gábor (gitár), Gátos Iván (hammond orgona), Kovács Zoltán (bőgő), Jeszenszky György (dob)
Gáspár Károly jazz-zongorista triójának zenéjére jellemző, hogy friss és előremutató, romantikus és esztetizáló, ugyanakkor tiszteletben tartja a jazz mainstream gyökereit. A 2017-ben megjelent The Outsider c. lemezük a JazzMa.hu olvasói szavazólistáján első helyezést ért el „Az év lemeze” kategóriában.
Jegyár: elővételben 1000 Ft, a koncert napján 1500 Ft

Berka együttes moldvai és vonós évnyitó táncháza
A Berka együttes kéthetente megtölti a házat jó moldvai muzsikával, vendégül mindig egy vonós zenekart hívnak. Két teremben párhuzamosan zajlik a táncház: a nagyteremben moldvait, az előtérben vonós táncházat tartunk.
Jegyár: 1000 Ft

Bozzay Zina lemezbemutató koncert
Bozzay Zina Kaliforniában, San Franciscóban született és nevelkedett, mesterdiplomát szerzett zeneszerzésből, majd Magyarországra érkezett népdaléneklést tanulni Fábián Évától, Navratil Andreától, Agócs Gergelytől és több falusi adatközlő énekestől. Szólista volt számos amerikai fesztiválon, népdalkört alapított San Franciscoban. Célja, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel értékes gyöngyként kezelve, tisztelettel emelje át és tartsa életben a népdalokat az óceánon túl élő falusi hagyományban.
Jegyár: 1000 Ft