Ma 2019. június 19. szerda, Gyárfás napja van

Fonó márciusi műsor

Fonó márciusi műsor

1. péntek 20:00
Berka együttes moldvai és vonós táncháza
1000 Ft

2. szombat 20:00
Tariqa+Kerényi Robi & Mabod Dawud Republic
Elővételben: 1500 Ft, a koncert napján: 2000 Ft

4. hétfő 20:00 (18:00)
Fonó session: ír, padkaporos
ingyenes

6. szerda 18:30
Fonó Szerda tánctanítás és táncház
Táncanyag: gyimesi táncok. Éneket tanít: Tintér Gabriella
20:00-ig 1000 Ft
20:00 után 500 Ft

7. csütörtök 20:00
Góbé és PásztorHóra táncház
1000 Ft

8. péntek 20:00
Jótékonysági est Csík Pál segítésére
támogatói jegyek a helyszínen válthatók 1500 Ft-ért

9. szombat 20:00
Oláh László lemezbemutató, Bujdosó Trió
Elővételben: 1000 Ft, a koncert napján: 1500 Ft

10. vasárnap 18:00
LegényEst -Kerekasztalbeszélgetés és gálaműsor Borbély Jolán emlékére
ingyenes

11. hétfő 20:00 (18:00)∗
Fonó session: gyimesi, padkaporos
ingyenes

12. kedd 20:00 (19:00)∗
Fonó session: moldvai, ős jam session
ingyenes

13. szerda 18:30
Fonó Szerda tánctanítás és táncház
Táncanyag: gyimesi táncok. Éneket tanít Tintér Gabriella
20:00-ig 1000 Ft
20:00 után 500 Ft 

15. péntek
16.00
Március 15. a Fonóban Újbuda Önkormányzatának támogatásával
Családi programok: A BaHorKa zenekar koncertje és gyerektáncháza, kézműves programok
18.30
Ünnepi megemlékezés
19:00
Sárarany zenekar "Egy a madár a hangjával, egy az érzés a nótával…” c. koncertje
20:00
Berka együttes moldvai és vonós táncháza
Újbuda Önkormányzatának támogatásával ingyenes

16. szombat 20:00
Csík János és a Mezzo
Elővételben 1500 Ft, koncert napján 2000 Ft

18. hétfő 20:00 (18:00)
Fonó session: ír, padkaporos
ingyenes

20. szerda 18:30
Fonó Szerda tánctanítás és táncház. 
Táncanyag: gyimesi táncok. Éneket tanít Tintér Gabriella
20:00-ig 1000 Ft
20:00 után 500 Ft 

21. csütörtök 20:00
Góbé és PàsztorHóra táncház
1000 Ft

22. péntek 20:00
Bajkó zenekar lemezbemutató koncert és táncház
1000 Ft 

23. szombat 20:00
Dés András trió, Dresch Quartet
Elővételben 1000 Ft, koncert napján 1500 Ft

25. hétfő 20:00 (18:00)
Fonó session: gyimesi, padkaporos
ingyenes

26. kedd 20:00 (19:00)∗
Fonó session: moldvai, ős jam session
ingyenes

27. szerda 18:30
Fonó Szerda tánctanítás és táncház. 
Táncanyag: gyimesi táncok. Éneket tanít Tintér Gabriella
20:00-ig 1000 Ft
20:00 után 500 Ft

29. péntek 20:00
Berka együttes moldvai és vonós táncháza
1000 Ft

30. szombat 18:00
Aprája Dudazenekar lemezbemutató koncert. Közreműködnek a Búzaszem Iskola zenetanárai és furulyás, tekerős, kobzos, hegedűs, citerás növendékeik. 
18:00-22:00
Kamasz Táncház
ingyenes 

∗ A Fonó sessionök 20.00 órakor kezdődnek, kapunyitás és gyakorlási lehetőség a zárójelben jelzett 18.00, illetve 19.0 órától.

Rendszeres programok:
Ringató – kisgyermekkori zenei nevelés –csütörtökönként 09.00, 09.45, 10.30 és 11.15-től.
Babszem Táncegyesület foglalkozásai kedden és csütörtökön 16.00-18.00 Bővebb infó: ujbudaibabszem.hu

Tariqa+Kerényi Robi & Mabod Dawud Republic

Ezen a rendhagyó estén két Nyugat-afrikai zenét játszó, abból inspirálódó együttes találkozik. A Tariqa megszólalása sokkal inkább akusztikus, régebbi, sok száz éves tradicionális műfajon, a marokkói gnawa transz-zenén alapul, ahol magyar népzenei és jazz elemek is megjelennek. A Mabon Dawud kiindulópontja az amerikai funk, a jazz és különböző tradicionális nyugat-afrikai stílusok keveredéséből kialakult afrobeat, amely sokkal később, az 1970-es években született. Ez a két együttes sosem lépett fel egyazon estén, így amellett, hogy előadják saját programjaikat, lehetőség adódik a két zenekar fúziójára is. 
Jegyár: elővételben 1500 Ft, a koncert napján 2000 Ft

Fonó session: padkaporos, ír, moldvai, gyimesi, görög, ős-jam

Kötetlen, közösségi örömzene „Fogd a hangszered, és csatlakozz!” jeligére. A padkaporos alkalmakkor a tekerősöket várjuk Havasréti Pál vezetésével, a Pesti Csángók Baráti Társaságával együtt szervezzük a gyimesi örömzenéket, az ír sessionökön pedig várjuk a jigek, reelek és egyéb tradicionális ír táncdallamok szerelmeseit. Havonta egyszer Varga Veronika és az Alla Greca zenekar vezetésével görög sessiont tartunk, Debreceni-Kiss Helgával és Korsós Kingával pedig moldvai menetet. Nagy sikere van a Geröly Tamás által vezetett ős-jam sessionnek, amely a Bevezetés a Jazz komplexitásába címet viseli ahol - mint egy afrikai falu közössége a tábortűz körül – körtánc formában figyeljük és teremtjük meg a lüktető ritmusokat. Szükséges felszerelés az ős-jam sessionre: 2 db lábra szerelhető csörgő (házi készítésű) + jókedv, vállalkozó szellem!
A belépés ingyenes

Fonó Szerda táncház: Gyimes

Márciusban még folytatódik a gyimesi táncanyag, énektanítással, táncházzal. Várjuk a táncoktatásra a kezdőket és haladókat egyaránt!
Jegyár: 20:00-ig 1000 Ft, 20:00 után 500 Ft

Góbé és PásztorHóra táncház

A Góbé zenekar mostanában inkább az egyre növekvő látogatottságú világzenei koncertjei miatt válik egyre ismertebbé, de tagjai ezzel együtt ugyanolyan fontosnak tartják az autentikus magyar népzene minél stílushűbb megszólaltatását, ezért örömmel indítottak rendszeres táncházat a Pásztorhórával együttműködve. A két zenekart a barátság mellett összeköti egy közös tagjuk is.
Jegyár: 1000 Ft

Jótékonysági est Csík Pál segítésére

Csík Pál 'Keny' az Állami Népi Együttesnek volt technikusa, aki egy baleset miatt tolószékbe kényszerült. A táncosok, zenészek az ő segítésére szervezik ezt az estet. Közreműködnek:

Jászság Népi Együttes, Magyar Állami Népi Együttes táncosai, Balogh Károly , Berecz István , Busai Bori és Makula Zoltán, Dudás Dániel és Dudásné Mosóczi Lívia , Farkas László és Farkas Regő , Galát Péter, Góbé Zenekar, Pálházi Bence és zenekara, Tarsoly Zenekar, Zagyva Banda. 
Támogatói jegyek a helyszínen válthatók.

Oláh László lemezbemutató, Bujdosó Trió

Mindig jó olyan zenekarokkal dolgozni, akik az első lemezüket készítik. Ott van bennük az izgalom, a kihívás, a megilletődés. De Oláh László és barátai még ezen felül is valami olyan meglepetéssel szolgáltak, hogy tényleg alig hiszünk a fülünknek! Hogy tehetségesek - tudtuk, de hogy ilyen magabiztosan, ilyen rutinnal és ilyen lendülettel adnak elő darabokat - azt már most sokan megirigyelhetik tőlük! Ha ilyen az első lemez, milyen lesz az életút? Ehhez az ígéretes pályafutáshoz kíván a Fonó hozzájárulni ezzel a kiadvánnyal!

Bujdosó János triójának eltéveszthetetlenül egyedi, számtalan forrásból táplálkozó különleges zenéje sajátos recept szerint készül: az alapvetően akusztikus muzsikát finoman adagolt effektek színezik, gyakran bukkannak föl filmzenés ízek, a hangzást pedig olykor akár a New York-i avantgárd zenei törekvések (John Zorn, Marc Ribot) karcosságával is rokoníthatjuk. 
Jegyár: elővételben 1000 Ft, a helyszínen 1500 Ft

LegényEst -Kerekasztalbeszélgetés és gálaműsor Borbély Jolán emlékére

Ezen az estünkön Borbély Jolánra, a Prima-díjas, Bessenyei György-díjas és Martin-díjas néprajzkutatóra, pedagógusra emlékezünk. 
A belépés ingyenes.

Március 15. a Fonóban

Családi programok: BaHorKa együttes koncertje és táncháza

A Sárarany zenekar koncertje, a Berka együttes moldvai és vonós táncháza

Délután népzenei gyerekprogrammal, népi kézművesekkel és gyerektáncházzal várjuk a családokat. A Sárarany zenekar koncertje előtt Újbuda Önkormányzatának hivatalos ünnepi megemlékezésére kerül sor, majd a zenekar “Egy a madár a hangjával, egy az érzés a nótával…” című koncertjén a népzene, a műdalok és a verbunkos hagyományok eleven összefonódását mutatja be műsorával. A koncertet a Berka együttes és a Sárarany zenekar közös moldvai és vonós táncháza követi.
A belépés Újbuda Önkormányzatának támogatásával ingyenes. 

Csík János és a Mezzo: Szép a tavasz szép a nyár

Sajátos, jó hangulatú koncert élményt ígér Csík János és a Mezzo zenekar: friss, lendületes megszólaltatásban együtt szólalnak meg a kávéházi hangulatú dallamok a magyar népzenével, olyan kecskeméti zenészek tolmácsolásában, akik népzenészként már sok szép zenei élményt adtak közönségüknek, és akik könnyűzenészként bejárták a szórakoztatóipar magyarországi és külföldi bugyrait. Csík János - hegedű, ének, Kisgyőri Krisztián - bőgő, ének, Mészáros János – brácsa, Németh Zsolt - gitár, ütőgardon, dob, Rácz Gábor – zongora, Vadas László - citera, tangóharmonika
Elővételben 1500 Ft, koncert napján 2000 Ft

Bajkó zenekar lemezbemutató koncert és táncház

„Úgy hajnal felé, mikor fáradt a láb és a fej elnehezült, a gondolatok a szívből kívánkoznak ki. Sorsukat éneklik, lelkük koloncaitól könnyebbülnek így meg, madaras jókedvüket osztják meg társaikkal, szerelmüknek üzennek és válaszolnak, élőt siratnak és halottat áldanak, katonának mennek, házasodnak, meghalnak. Az énekekben felfedezhetik sorsukat nem csak a városlakó emberek, akiknek kevés közük van ehhez a kultúrához, de magyarok és nem magyarok egyaránt.” (Kelemen László)

A „Párosan” nevet viselő albumot a zenekar délvidéki turnéja után most először hallhatjuk élőben Budapesten. Kálmán Bence – hegedű, Horváth Balázs - hegedű, Weingart Csaba – brácsa, Varga Balázs – bőgő, Közreműködik: Demeter Panni - ének, Sőregi Anna - ének, Enyedi Tamás - cimbalom
Jegyár: 1000 Ft

Dés András trió, Dresch Quartet

Dés András közismerten egyik legaktívabb figurája a hazai jazzéletnek, aki ütõhangszeresként és szerzõként is számos zenekarban működik közre. Ezúttal saját triójával lép színpadra.

Dés András – ütõhangszerek, Fenyvesi Márton – gitár, Ifj. Tóth István – gitár

A Dresch Quartet évtizedek óta járja következetesen és magabiztosan a saját útját a magyar népzene és az afroamerikai jazz egyéni – a zenekarvezető és a mindenkori tagok által közösen kialakított – ötvözetével. Elkötelezettség a zenei koncepcióban, tisztelet és alázat a források iránt, kiemelkedő muzsikusok, új és örökzöldnek számító Dresch-szerzemények, sztenderdek Dresch-módra – mindezek együttese adja azt a zenei élményt, amit a kvartett koncertjeinek közönsége minden esetben az újszerűség élményével gazdagodva tapasztalhat meg.
Jegyár: elővételben 1000 Ft, koncert napján 1500 Ft

Aprája Dudazenekar lemezbemutató koncertje, Kamasz Táncház

Közreműködnek a Búzaszem Iskola zenetanárai és furulyás, tekerős, kobzos, hegedűs, citerás növendékeik. 

Az Aprája Dudazenekar mérföldkőnek számító eseményhez érkezett el 2015-ben. A zenekar három tagja azonos néven önálló formációt alkotva nevezett a Fölszállott a Páva televíziós vetélkedő műsorba, ahol egészen a középdöntőig jutottak. Az együttes koncepciója azonban jóval korábban, 2009-ben született, amikor Bese Botond első dudás tanítványai, akkor még alsó tagozatos kisdiákok, részt vettek a Magyar Dudazenekar 20 éves évfordulója alkalmából megtartott koncerten a Fonóban. A Búzaszem néphagyománnyal történő nevelési rendszerében fontos, hogy tanulmányai során minden növendék megismerkedjen az áramlat élménnyel, melynek eszköztárában leginkább koncertek, fesztiválok, táncházak szerepelnek. 2019-ben az NKA Hangfoglaló Kollégiuma támogatásával megjelenik a zenekar első lemeze.

Az est házigazdája Navratil Andrea és Horváth Szilárd
A belépés ingyenes. Az est folyamán adományokat elfogadnak a Búzaszem Alapítvány javára. 

Kamasz Táncház a Sarjú Bandáva

A 2016-os Fölszállott a páva vetélkedőből jól ismert Sarjú Banda havonta egyszer táncházat muzsikál, ahova a tizenéveseket várjuk. A kamasz táncház azoknak a fiataloknak nyújt táncházi élményt, akik a gyerektáncházakból már kinőttek, a felnőtt táncházakhoz pedig még túl fiatalok. 
A belépés ingyenes