Ma 2022. január 20. csütörtök, Sebestyén napja van

Belvárosi Betyárok: Öt perc múlva hat perc (Gryllus Kft.)

Szeretnéd, ha a gyermeked (rock)koncertekre járjon veled kiskamasz korától? (Micsoda ostoba kérdés.)

Akkor hát tereld ebbe az irányba az életetek folyását, jót fog tenni mindegyikőtöknek! Tudom, hiszen volt szerencsém megtapasztalni.
Bátran kezdheted azzal (már, ha most kezded ezt az utat kitaposni), hogy begyűjtöd a Belvárosi Betyárok vadiúj (sorrendben harmadik) albumát, mert ez a legjobb csalimese-lemez, amit az utóbbi években hallottam. Ezzel együtt jogosan merül fel a kérdés, hogy miért épp ez a CD legyen az, amit a fenti cél érdekében kiválaszthatunk. Nos.
Mert a hangulata, a muzsika milyensége, minősége úgy megfogja az aprónép túlnyomó többségét, hogy aligha ereszti el őket többé. Ráadásul partnerként szólítja meg a gyerekeket: nem gügyögve, nem jópofizva, nem görcsölve és persze nem is észt osztva, magas lóról. Talán pontosan a saját nyelvükön. A lemez hallgatása közben pedig a felmenőik sem unatkoznak, sőt!
A stílusok kavalkádja, azaz a zenei felhozatal nem riasztó egyveleg, hanem híd, legalábbis összekötő kapocs úgy az időben, mint a nemzedékek között. Ami önmagában máshol tán kevés lenne, itt meglehetősen hatásos.
A gyerkőcök persze mindig és mindenkor akarják a mesét, még a lemezjátszóból is! Érkezik hát nekik rögtön a Magyar népmesék című klasszikus rajzfilmsorozat főcímzenéje – élénk színű bluegrassba mártva! Hogy aztán elszabaduljon egy ringlispíl! Azaz: felizzon egy Fapipa. Igen, pontosan az ibafai, mégpedig rapben kürtölve világgá a kiegészített, nyelvtörő mondókát! Ha ez nem fogja meg a hallgatóságot, akkor semmi, sőt ezt aztán bizonyosan elmentik a tudatalatti „tárolójukba”, hogy sokkal később is elővehessék, alkalmas pillanatban. Most szimplán csak beleszédülnek, de hát úgy kell nekik, és ezen a nyúlfarknyi funky-beütés sem segít a végén!
Pihenésképp mini zenés játék következik, majd egy virtuális hangszerlopás következményeképp metál dörren meg, de nem ám ijesztően túladagolva. Aztán a vidám, szójátékos Zenés ABC! Az Állati üzenet pedig reggae-ben jön és repít Jamaicába ellenállhatatlanul, három éves korút és a nagyszüleiket egyaránt, a köztes korosztályról nem is szólva! Aztán a Bostoni Bartók Béla Magyar Iskolához visz az út, megkapó dallam segítségével.
A Csip csip csóka csak egy jazz-geg lett, akár hiszitek, akár nem! Leesett, hogy mi köze ennek az informatikus csávóhoz? Na azért! A Bevonulós zene csak a hangbeállás volt eredetileg, mára pedig – elhihetitek - megérdemelte a lemezfelvételt! A Színek, számok, napok pihentető pengetős nóta. A Érik a szőlőből is „csak” egy geg lett, de az meg már milyen!
Az Autitkok című gyönyörű dal egy kvázi tabu-témáról, az autizmusról szól, de úgy, hogy abba mindenki beleborzong – a szó legjobb értelmében! A Balaton-felvidék zenés útikalauz által vezérelten tárul elénk, ami nem kevesebb, egy vérbeli, kellemes bluesgrass!
A Tanítás kicsiknek és nagyoknak az a bluesosan, de nem riasztóan „filozofikus” darab, amelybe Gryllus Dániel és Ferenczi György is beszállt (énekkel, illetve herflivel) – a zenekar tagjai: Váray László (szerző, énekes, gitáros stb.) és Valastyán Tamás ütőhangszeres, valamint az állandó vendég Alasztics Balázs (szaxis) mellé (aki ebben a számban éppen nem szerepel). És mi más kell a gyerekeknek, mint a Gyereknap? Hát itt megkapják!
Sokszor van az, hogy a tehetség eget kér, de itt legalább egy bárányfelhőt bizonyosan kap! Hogy értsetek is belőle valamit: a Szeretem a halat szellemes dalszöveget egy gyermek, mégpedig Horváth Polli írta! Senki ne gondolja, hogy csak ezért, nem pedig a saját jogán kapott helyet az albumon, mert az nem így van!
Micsoda meglepetés, hogy a lemezanyag végére a Kivonulós dal jutott. Egy instrumentális, nagyon szerethető bluegrass!
Ezzel a hangok mintha el is fogytak volna, pedig csak ez a CD-műsor ért a végéhez. Mégis. Különös érzés így, közvetve (vagy közvetlenül) megtapasztalni, hogy az „első gyerekkor” egyre csak húzódik: ennek és az efféle muzsikáknak is köszönhetően, immár évtizedeken át. Ki bánja, hogy aligha lesz már második?

Olasz Sándor