Ma 2023. december 8. péntek, Mária napja van

GÁBOR GADO Byzantinum

Nagyon él a BMC francia kapcsolata: egyre-másra szállítja a jobbnál jobb, érdekesnél érdekesebb, különösnél különösebb lemezeket! Most megint a Franciaországban családot alapító gitáros, Gadó Gábor vállalta a közreműködést - multinacionális segítséggel -, váratlan megoldásra szánva el magát.

Ezen a CD-n ugyanis történetet mesél. No, nem prózában, nem is énekelt versben, hanem zenében, instrumentálisan! A szöveg, pontosabban egy XXI. századi apokaliptikus, archaizáló (apokrif „bibliai”) beszéd megtalálható a lemezborító belső lapjain. Nagyon helyesen, mert igencsak praktikus azt a zenehallgatás közben tanulmányozni!

A fantázia meglódul: a történet magával ragad. A rémségek kicsiny boltja ma leltár miatt zárva tart (mondom én). Az apokalipszis lovasai sem jöttek még el, talán felkészülési (lovagi) tornát tartanak éppen. Csak az emberiség dolgozik, egyéb lehetőség híján a természetet zsákmányolva ki (ezek szerint nem Magyarországon játszódik a történet). A mérték nélküli szabadság népnek való adásáról nem nyitok vitát, sem az „UR” tudományellenes voltáról, úgy általában. Felesleges, hiszen e tézisek (is) inspirálták zenészeket!

A muzsika áradásának szabadsága viszont valóban meghaladja a konvencionális mértéket. Az nem lírai, hanem – túlzás nélkül - epikus méreteket ölt. Érezhető, hogy ez a közeg lételeme a zenészeknek, hiszen valósággal lubickolnak benne! Minden furcsaságával és különleges összetettségével együtt rendkívül érdekes hallgatnivaló a Byzantinum!

Itt a látomás nyomán zene, a zene nyomán látomás fakad: úgy fest, egy tőről teremnek. A világvége pedig igazán megteheti azt a szívességet, hogy várathat magára: legalább addig, amíg minden érdeklődő meghallgatta Gadó Gábor új lemezét!

olasz