Ma 2022. december 7. szerda, Ambrus napja van

KIRÁLY ISTVÁN & G-JAM PROJECT Sides Of The Soul

A kivételes tehetség ebben az értéktelenedve sötétedő világban is fényesen világít, nincs más dolgunk hát, mint venni és vinni az örömhírt.

Nem akarok visszafogott lenni. Eszem ágában sincs mértéktartóan nyilatkozni. Teszek arra, hogy minősítések között egyensúlyozva óvatoskodjak.

Ez egy kibaszott jó album!

Azon túl, hogy tényleg boldogan írja le ezt az embernek minőségi zenékkel élő fia, el kell gondolkodni azon is, hogyan tud segédkezni egy világhálón fészkelő portál abban, hogy minél többen felfedezzék a valódi kincset. Amely a miénk, amely kéznyújtásnyira van, amelyről dagadó mellkassal és hevesen szaporázó szívvel beszélhetünk. És amely e fáradt bolygó bármelyik pontján elismerő tapsot váltana ki az értő közönségtől.

Csináljunk hát reklámot ennek a nagyszerű zenének!

Király István Mátészalkán él – eme (számomra egyébként felettébb szimpatikus) tény rögzítése csupán azért fontos, hogy elkerüljük a produkció hallatán kézenfekvő tévedést, nem, nem Los Angeles, nem New York, nem is Stockholm, hanem Szabolcs megye az otthona. Büszke is rá, s nem kevésbé őreá a helybéliek. A földrajzi meghatározás egyértelműen igazolja, a román és ukrán határ közelében is alkothat világszínvonalú muzsikát egy magyar fiatalember.

István, vagy ahogyan barátai és tisztelői – immáron mi is! – hívják: Pitta ezzel az anyaggal egyértelműen magyarhon vezető gitárosai közé ugrott (a szerencsésebbek már 2009-es bemutatkozó lemezekor tudták ezt). Dallamközpontú, érzelemdús, technikás, ötletes játékáról csak az elismerés hangján beszélhetünk, arról nem is beszélve, hogy nem „csupán” kiváló zenész, de nagyszerű komponista is. Mind a tíz szerzeményt ő jegyzi, s komolyan mondom, egyetlen haloványabb nótát sem találunk. Minden pillanatában izgalmas, hangulatos gitárlemezt kapunk, ahol nem az öncélú tekerés, hanem a dal áll a középpontban.

Nem szívesen emelek ki egyetlen számot sem az egységes albumból, ám a Pleasure and Pain, vagy az All or Nothing, hogy az Until You Find Another Way-ről már csak sóhajtsak, a Deep Water-nél pedig belém szoruljon a szó – valódi remekművek, biztos vagyok benne, hogy Satriani vagy Lukather mesterek is elismeréssel csettintenének.

Ki ne hagyjuk a szintén kiváló erőkből álló együttest: Király Gyula (basszus), Kovács Balázs (dob), Pénzes Máté (billentyűsök), Bráder István (gitár).

Király István és a G-Jam Project nevét megjegyezni nem ajánlott, hanem kötelező. Szolgálati közlemény: a magunk részéről mindent meg is teszünk, hogy minél többen megismerjék ezt a magyar csodát. 

 

 

 

 

 

(szilágyi)