Ma 2021. március 4. csütörtök, Kázmér napja van

PARAPÁCS Bëbocsātlak

A Parapács, mint a jó bor. Ízes, tüzes és harmóniákban gazdag, nem utolsósorban: egyedi karaktere van. Utóbbi annyira erős, hogy hasonlót sokan nem mernek vagy nem képesek felvállalni - az autentikus népzene terén legalábbis.

Felmondva a kötelezőt: A zenekar 2007-ben alakult felvidékű kötődésű muzsikusokból. Jelenlegi felállása 2010. óta működik. „A Parapács név az erdélyi magyar tájnyelvekben ügyes, talpraesett, jó beszédű embert jelent.” - írják a CD belső borítóján. A legnagyobb sikerük pedig: ők lettek a 2012-es Fölszállott a páva című Duna-tévés vetélkedő egyik legígéretesebb felfedezettje.

Ezt a hírverést felerősítendő készült ez a lemez – ami a tehetségük alapján egyébként is „kijárt” volna nekik. A lemezanyagot felerősítendő pedig, társult hozzájuk Kubinyi Júlia – ének, Pál István „Szalonna” - hegedű, valamint Agócs Gergely – fujara, furulya, duda, tárogató, ének.

Különösen az utóbbi, néprajzkutató-muzsikus, egykori zsűritag átmeneti fuzionálása fajsúlyos, túl azon, hogy a Parapács az ő gyűjtéseiből is számos feldolgozást készített, de Kubinyi Júlia jelenléte is nagyon erőteljes.

A négytagú zenekar virtuozitása nyilvánvaló. Ennél is fontosabb tulajdonságuk azonban az a sokoldalúság, amelynek segítségével gyakorlatilag a Felvidék egészét képesek bekalandozni – mindenütt hiteles (képletes) nyomot hagyva maguk után. (Alsó-Csallóköz, Zoboralja, Kürt, Gömör, Felső-Ipoly mente, Kishont, Felső-Bodrogköz.) Mintegy bónusz-ajándékul pedig Felső-Bódva menti cigány hallgatót kapunk, adatközlők hiteles közreműködésével.

Újabb (kötelező) alapvetés kerülhet tehát a műfajt kedvelők polcára, CD-formátumban. A lemez ára pár-ezer forint. Eszmei értéke felbecsülhetetlen.

Ha a Fölszállott a páva tévés nyilvánossága csak a Parapácsot hozta volna be a népzenekedvelők köztudatába, akkor is megérte volna megrendezni a műsort, bár az sokkal de sokkal többet adott annál, hálistennek.

olasz