Ma 2019. július 19. péntek, Emília napja van

VHK – akik móresre tanították a Halált! (HVD Corps Kft)

Örvendetesen gyarapszik a (hiánypótlónak számító) magyar rock-dokumentumfilmek száma! A tévésorozatnak indult Privát rocktörténet jó néhány darabja pár éve DVD-n is napvilágot látott.

Ezt követően, mintegy ráadásul (a zenekar 40. születésnapjára időzítve) a Vágtázó Halottkémek 2012-ben forgatott dokumentumfilmje is DVD-n rögzült végre, minden rajongó és érdeklődő számára hozzáférhetővé válva. Jogos az öröm, hiszen a film az egyik, hanem A legkülönlegesebb magyar (sámán-punk) zenekarról szól!

A „prológ” nem egyéb, mint a legnagyobb VHK-sláger, a Hunok csatája ki tudja, hány koncertből zseniálisan összevágva, összevissza kalandozva vele az időben. Mindez azért érdekes, mert remekül illusztrálja, hogy a VHK muzsikájának mérhetetlen ereje mindenkor és mindenhol ugyanolyan hatást gyakorol a közönségre. Egyszerre letaglózó és felszabadító. Megbabonázó és ellenállhatatlan. Egyedülállóan varázsos, amely ha egyszer elkapott, többé nem ereszt, és történjék bármi, ezt a muzsikát, ezt a zenekart akarod látni-hallani újra és újra.

Hogy mi a titkuk? Nem a Titokfejtő VHK-Körben ülünk (mert hogy ilyen is van), mégis erre a kérdésre keresi a választ a film. Megmondó emberekkel, Hoppál Mihály sámán-specialista néprajzkutatóval, a zenekar alkotótársaival, távolabbi vagy közeli barátaival és persze a zenekar tagjaival. (Sajnálatos módon Balatoni „Boli” Endre a film forgatásakor már nem volt az élők sorában, ezért többnyire csak hangban van jelen, de egyes koncertrészleteken láthatjuk őt.)

A „megfejtés” végül összeáll – mozaik-szerűen, akár egy kirakós játék. A lénye az – ha jól summázom – hogy ezt a társaságot extra különleges emberek alkotják. Itt nem a zenei tudás az elsődleges, hanem egy létező spirituális közösségbe való beilleszkedés képessége, amely elsősorban magát a zenekart jelenti, de túl is mutat azon. Olyan egyéniségekről van itt szó, akik képesek túllépni mindenféle külső hatásokon, tényezőkön, a kvázi természetes hangtechnikai problémáktól kezdve az aktuális társadalmi berendezkedés, közeg által okozott, előidézett feszültségekig. Akiket ellenállhatatlan belső hajtóerők visznek folyamatosan előre. Akikben annyi energia gyülemlett fel, hogy nekik elhisszük, amit egyik albumuk címével sugallnak: valóban képesek a halál móresre tanítására!

A kis költségvetésű, de nagy hatású munka az elsőfilmes Nagy Júlia rendezésében látható. Az egyedülálló nemzetközi sikereket elért VHK-ról szóló dokumentumfilm nem szimpla adalék a magyar rocktörténelemhez: annak meghatározó, szerves része. Ütős és ellenállhatatlan, amelynek láttán majdan az unokám hátán is fel fog állni a szőr!