Ma 2021. május 8. szombat, Mihály napja van

Beke Márk: ”Itthon vagy otthon”

Beke Márkkal, a LORD egyik billentyűsével beszélgettünk óriási szívről, jó hangulatról, igaz barátságról.

Több zenekarban játszottál már, ahol komoly sikereket értél el. 2015-ben viszont folyamatosan a LORD koncerteken láthattunk. Hogy történt ez?

Gidófalvy Attilával kb. 23 éve találkoztam először. Az akkori zenekarommal készített tévéinterjút a Tokaji Rocktáborban. Figyelte a dolgaim, szimpatizált és bíztatott. Onnantól kezdve évente egy-két alkalommal összefutottunk különböző rendezvényeken, köszöntünk egymásnak, esetleg váltottunk egy-két szót. Tudtunk egymásról. 2015 januárjában kaptam tőle egy sms-t, hogy komoly, a LORD zenekart érintő témában szeretne velem beszélni. Napok múlva már a részletekről egyeztettünk. Ennek elsősorban az volt az oka, hogy egy másik országosan ismert zenekarban is játszik, és ha ütközés van a dátumok terén, akkor itt valakinek játszania kell. Nem egyszerű feladat őt helyettesíteni. A játéka, a színpadi létezése reprodukálhatatlan. A magyar rocktörténelem szerves része, elvehetetlen érdemekkel. Muzikalitása és játéka messziről felismerhető. Hammondozása korszakalkotó. Elmentem Székesfehérvárra, hogy megnézzem a zenekart és hogy tudjunk egymással személyesen is találkozni. Nem sokat tudtam a LORD-ról. Ez a zenekar idén 44 éves és egészen más utakat járt be, mint amiket manapság láthatunk. Nem volt média támogatottság, óriásplakát kampány. A lassabb és nehezebb utat tudták csak járni, amiről azóta kiderült, hogy jóval értékesebb és maradandóbb is. Fantasztikus dalok voltak, jó muzsikusok, és óriási szív, lelkesedés. Ez a munka mélyen a közönség lelkébe hatolt és kitörölhetetlenül azóta is ott él. Elképesztő volt látni őket először. Rögtön éreztem, hogy ez több lesz, mint munka. Nem sokkal később már próbáltunk is. Nagyon jól éreztem magam. Baráti hangulat, jó légkör. Családias fogadtatás és komoly meló. Én tulajdonképpen ezekkel a paraméterekkel bármeddig ellennék… Otthon voltam azonnal. Erős Attila gitáros, aki gyakorlatilag 99%-ban a dalok szerzője, hihetetlenül befogadó volt zeneileg, ami nem egyszerű ennyi év után. Azt hiszem, szerették, amit akkor ott csináltam. Elképesztő volt látni, hogy Pohl Misi a feleségének írt dal játszása közben könnyes szemekkel énekel… Hiteles és őszinte volt az egész. Éreztem, hogy hazaértem, “itthon vagy otthon”. Innentől kezdve minden egyéb zenei munkámat megszakítottam és semmilyen zenekari tagsággal járó felkéréseknek nem tettem eleget. Ez a jövőben sem lesz másként.

Mennyit játszottál eddig a Lord-dal? Milyenek a benyomásaid?

Kb. 60 bulit. Hihetetlen mennyiség és boldogság.

A Lord mint társaság?

Példa nélküli. A hangulat a színpadon leírhatatlan. Frenki, Loui, Gidó közvetlenül körülöttem komoly biztatással segítették a munkámat az első pillanattól. Attila a túloldalról mosolyog és sokszor átfut hozzám. Misi pedig rendszeresen odalép, szeret, ölel a buli közben is. Soha nem volt hasonlóban részem zenészként. (itt jegyezném meg zárójelben, hogy nyugalom, a zenekar minden tagja heteroszexuális…))) A közönség befogadott azonnal. A bulik után rengetegen üdvözöltek. Nagyon családias közeg ez. A dalok fantasztikusak, amit Balogh József (sajnos pár éve elhunyt) költő-tanár szövegeinek mélysége csak felerősít. Sajnálom, hogy nem ismerhettem őt.

Állandó tag lettél?

Igen. Valamikor a nyár közepén az egyik buliról hazafelé leültettek és együtt közölték velem a hírt. Levegőt sem kaptam. Életem egyik legszebb pillanata volt. Bízom abban, hogy sikerül bizonyítanom, hogy alkalmas vagyok a posztra és méltó arra, hogy ebben a csodálatos munkásságban nyomot hagyjak magam után. Köszönet érte.

Jól tudom, hogy már készül az új album, legalábbis komponáltok?

Erős Attila márciusban azzal a kérdéssel fordult hozzám, hogy lenne-e kedvem segíteni őt a készülő új lemez dalainak hangszerelésében, formába öntésében. Ha tudunk együtt dolgozni, az jó, ha nem, az se nagy ba… mondta. Nagy megtiszteltetés ez. Az ország egyik legjobb gitárosa, aki zeneszerzője és zenei mozgatórugója egy 44 éves zenekarnak azt kéri tőlem, hogy segítsem őt… Bőven nem éltem még, amikor ő már dalokat írt. Aggódtam, hogy menni fog-e? Tudom-e azt, amit ő szeretne? Fogom-e érteni, érezni? Pár héttel később egy reggel megállt a kapumban és fülig érő mosollyal besétált a gitárjaival. Ami aznap történt, az nem írható le igazán. Csoda volt. Folytak ki az ötletek és a billentyűzés. Ezt ő indukálta. A dal, a lelkesedés, a barátságosság és nem utolsó sorban az elképesztően jó gitározás kihozott belőlem mindent. Este hat körül már szólt a dal. De nem is akárhogy. Hiszem és tudom, hogy az egyik legnagyobb slágere lesz az új lemeznek. Azóta a kilencedik nótán vagyunk túl. Jóideje kapcsolatunk messze túlnyúlik a szakmaiságon. Nagyon szeretem őt. Amit az elmúlt évben tőle kaptam az életem egyik legmeghatározóbb csomagja. Ez biztos.

Ha jól veszem ki a szavaidból, kiegyensúlyozott ember vagy, tele ötlettel, lelkesedéssel...

Ha őszinte akarok lenni, akkor a kiegyensúlyozottságom nem mindig 100-as, de talán ez így “normális". Ötletből, energiából és lelkesedésből viszont kifogyhatatlan vagyok, csak a napi 24 óra rohadt kevés nekem. Még három-négy óra alvás után is kevés marad ezekre… Ráadásul elképesztő dologba vágtuk a fejszénket. Jövőre tartjuk a LORD 45 éves jubileumi koncertjét a Budapest Sportarénában. Megálmodtuk és tető alá hoztuk. Magam sem hiszem még igazán… Azt gondolom, hogy méltó hely egy arra méltó zenekarnak egy méltó ünnepségre. Fantasztikus látvánnyal, dalokkal és technikával készünk. Bízunk abban, hogy a közönség, aki oda emelte ezt a zenekart ahol most van, megtiszteli jelenlétével az eseményt. Minden szempontból maradandó élmény lesz, az egyszer biztos.

2016 is jó év lesz Beke Márknak? 

Jó és fárasztó is egyben. De édes terhek ezek. Játszunk kb. 60 bulit idén is. Nagyon várom, nem lennék meg e nélkül.

Az elmúlt hónapok legfőbb üzenete - amit esetleg olvasóinknak is ajánlanál, afféle jótanácsként?

Mindenképpen ajánlom figyelmébe mindenkinek a 45 éves jubileumi LORD KONCERTET 2017.02.11-én az Arénában! Nagy élmény lesz! Gyertek! “SZÁMÍTUNK RÁTOK”!

https://www.facebook.com/LordZenekar

www.lordzenekar.hu

(szilágyi)