Ma 2019. február 21. csütörtök, Eleonóra napja van

ISTVÁNFI BALÁZS Duda idő nélkül

Amikor figyelmesen hallgatjuk ezt a lemezt, első dolgunk lesz rácsodálkozni a dudára, erre az ismeretlen-ismerős hangszerre. Tisztán kivehető, mennyire nem kizárólagosan dallamhangszer a duda. Avatott kezekben szólóban is komplex zenei élményt nyújt.

CIMBALIBAND TransBalkan Express

Vonat tör be egy vasútállomás épületének utcafrontja felől, az emeleti traktusban. Olyan helyről, ahol kizárt a vasúti sín létezése! A TransBalkan Express pontosan ilyen: onnan és olyan lendülettel robbant be a magyar világzene „állomásába”, ahonnan senki sem várta.

BALOGH KÁLMÁN ÉS A GIPSY CIMBALOM BAND Aven Shavale

Magyarország legsokoldalúbb cimbalmosának saját formációját bizonyos szempontból ugyanaz jellemzi, mint a cigányzenekarokat általában. Mindenfajta zeneszámot eljátszanak, amit a közönségük igényel, vállalva az eklektikus műsor-összeállításban rejlő kockázatot.

RELAX This Side Up!

Azt gondolom, elsősorban lelkialkat kérdése, hogy kit milyen muzsika pihentet, ki mire lazul el, mire relaxál. Lovász Iréntől kezdve a klasszikus zenén át a death metálig igen széles a skála. A Relax nevet viselő, hattagú, fiatal erőkből álló formáció például a jazzrockot kedveli. 

MARCUS MILLER Marcus

Az olyan zenékben, ahol a basszusgitár a domináns hangszer, olyan képzete támad az ember fiának, mintha egy belső muzsikát hallana. Nekem legalábbis ez a kényszerképzetem. De a biológia és a szimbolika nyelvére is lefordíthatjuk ezt.

ABLAKANAPRA Rejtek

Az ember nem hisz a szemének! Látja, mégis kétli, hogy ebben a velejéig korrupt, betegesen elüzletiesedett, bevallottan „elkúrt” országban meg tudott jelenni egy olyan lemez, aminek ehhez a világhoz nincs semmi köze. Az Ablakanapra ugyanis egy különös időutazásra visz.

PÁTRIA Magyar népzenei gramofonfelvételek CD-Rom-on

Amit 40 év alatt nem volt képes elérni a szocialistának nevezett magyar hanglemezgyártás, azt megoldotta a Fonó, a technika fejlődése nyújtotta lehetőségeket felhasználva. Új kiadásban, egyetlen CD-Romon közreadta a teljes Pátria-gyűjteményt!

LOVÁSZ IRÉN Belső hang

Ha úgy tetszik, programzenének tekinthetjük, lévén a Gyógyító Hangok sorozat második darabja. Kezelhetjük szimpla konceptalbumként is, témája a belső utak és a belső Én zenei leképezése különféle aspektusokból.

HARCSA VERONIKA You Don’t Know It’s You

Csodás hanggal megáldott bűbájos ifjú hölgy, aki (cseppet sem) mellesleg a hon egyik legtehetségesebb jazz-énekesnője. Már akkor felkapta az ember a fejét, amikor két esztendővel ezelőtt kiadott Speak Low című feldolgozás albuma szép sikert aratott Japánban. 

ASIA Phoenix

Remegő izgalommal várták az immáron középkorú rajongók a sokáig csak titkon remélt nagy visszatérést. A haló poraiból feltámadt szupercsapat negyed évszázad után is szépen repül, tollazata még mindig fényesen csillog, ám mozgása már enyhén szólva is fáradt.