Ma 2024. június 13. csütörtök, Antal, Anett napja van

KultFeszt és Omega-Szigetek Szentesen

A dél-alföldi kisváros május-júniusi kulturális kínálatából ezúttal két, országos érdeklődésre számot tartó eseményre hívom fel a figyelmet. Az ismertetésükben a két szervező, Kertész Ákos és Arató Mátyás volt a segítségemre.

Kertész Ákos, hangversenyközpont vezető: - Három évvel ezelőtt azzal a céllal indítottuk el a szentesi KultFesztet, hogy legyen egy mini rendezvénysorozat, amivel a multikulti dolgot hozzuk be a Hangversenyközpontba. Hogyha a muzsikáról beszélünk, annak nem csak az előadó-művészeti oldala fontos. Sőt, itt bármelyik művészeti ág kapcsolódhat bármihez.
Arató Mátyás, szervező: - Május 6-tól június 4-ig tart a KultFeszt a főtéri Tokácsli Galériában. Minden program ingyenes!
Szokás szerint kiállítással kezdünk, rögtön kettővel. A galéria nagyterme Vértes Györgyé, aki végig fotózta a hetvenes-nyolcvanas évek magyar rockzenekarait. Főleg az ún. Fekete Bárányokat, a V Moto-Rockot, Charlie-t. De fényképezte David Bowiet, a Cure-t és Angus Youngot is. 50 fotót fog hozni, főleg magyarokat. Gyönyörű képek lesznek kiállítva!
A kisteremben kerül sor a Trottel Records bemutatására. A kiadó hivatalosan 1992-ben jött létre, és Magyarország egyetlen független kiadója, amelyik 30 évet megélt. Az összes, a több száz kiadványát nem tudjuk kitenni. Lesznek viszont mesterszalagok, nyomólemezek, amikről a hanglemezek készültek, nyomdában félbe maradt dolgok és más érdekességek.
Megnyitó beszédet Horváth Charlie mond majd, 17 órakor.
Este Talayapa koncert lesz, amely Trottel-leágazás. A kollektív bégetés dinamikája című műsorukat fogják előadni.
Az újabb esemény május 12-én jön. 18 órától Sebők Tomi beszélget Vörös Andrással, aki a Cser Kiadó képviseletében is jelentkezik. Ők nagyon sok zenei kiadványt hoztak ki az utóbbi időben. 19 órától akusztikus koncertre kerül sor. A Diabolus In Musica: két gitár, egy hegedű – az Ördög zenekar akusztikus változata.
A 17-e Bereményi Gézáé! Cserna-Szabó András vezeti majd a beszélgetést. Ők együtt járják az országot, sőt megfordultak a határon túl is, miután készült egy dokumentumfilm Bereményi kalapja címmel.
A 18-i, az igen érdekes produkció lesz! Dr. Rab Árpád jövőkutató a mesterséges intelligenciával foglalkozik. A digitális kultúra szakértője. Nagyon optimistán látja a világot. A Corvinus Egyetemen tanít, de vidéki beszélgetéseket ritkán vállal. A beszélgető partnere Vörös András. Szerintem ez egy zseniális estének ígérkezik.
24-én ismét egy kedvencünk: Grandpierre Attila, a Vágtázó Halottkémek énekese érkezik hozzánk. Csillagászati, kozmológai témában tart előadást.
A záró esemény a szentesi Plasma Press trió koncertje lesz június 1-én. Viszünk egy kis életet a kiállítóterembe!
K. Á.: - Június 21-én, a Megyeháza udvarán pedig Szirtes Edina Mókus Omega Szigetek dalciklus programja lesz látható-hallható. Tavaly keresett meg Mókus, hogy Sülyi Péter felkérte őt az Omega 60. születésnapja alkalmából, Őriszentpéteren megrendezésre kerülő Omega-fesztivál kapcsán, hogy írjon egy monumentális crossover művet, nagyzenekari megszólalással. Válasszon ki néhány, tetszőleges Omega-dalt és próbálja meg újfajta megszólalás irányába terelni, a világzenének hívott stílusban.
Őriszentpéteren nagyon nagy sikerrel mutattuk be, és már akkor volt szó róla, hogy jó lenne, ha ez a produkció nem csak egyetlen koncertben merülne ki, holott viszonylag nagy apparátust foglalkoztat. Adott Mókus saját vonós kamarazenekara. Mellette a Fuor Bones harsona-kvartett. Mókus természetesen énekel és hegedül. Cserta Balázs fúvós hangszereken játszik, Boros Attila basszusgitáron, jómagam ütőhangszereken. Erre épülnek rá az énekes szólisták: Másik János, Básits Branka és Kollár-Klemencz László. Biztos vagyok benne, hogy remek műsor lesz!

Olasz Sándor