Ma 2024. július 24. szerda, Kinga, Kincső napja van

30 éves a Huun Huur Tu

A legendás tuvai együttes jubileumi koncert ad és torokéneklés workshopot tart a Fonóban

A legendás tuvai torokénekes és világzenei együttes, a Huun Huur Tu lenyűgöző mérföldkövet ünnepel: 30 éves fennállásának évfordulóját! Ebből az alkalomból rendhagyó programmal érkeznek vissza a Fonóba: október 28-án ünnepi jubileumi koncertjükkel lépnek fel, majd másnap egy különleges, torokéneklés workshopot tartanak kezdőtől az egészen haladó szintekig.

Az elmúlt három évtized alatt a Huun Huur Tu a torokéneklés és a világzene első számú előadójaként vált ismertté, és világszerte elkápráztatta a közönséget egyedi és magával ragadó hangzásával. Az együttes zenéje Tuva dombjaitól határokat, kultúrákat és nyelveket átlépve szólal meg. Lélegzetelállító zenéjük egy másik világba repít, az ősi ritmusokat modern érzékenységgel ötvözve. Művészetükről tanúskodik, hogy zenéjük kiállta az idők próbáját, és továbbra is releváns, inspiráló és úttörő.

A torokéneklés Tuva népének legarchaikusabb énekművészete. Ennek a művészetnek az egyedisége, hogy egyetlen énekes egyszerre két, három vagy akár több hangot is megszólaltat, egyfajta polifóniát alkotva. A workshopon a hagyományos tuvai torokéneklés előadásának technikáját, különböző stílusok és alstílusok változatait, valamint a felhangos éneklést fogják tanulmányozni a résztvevők. Kezdők számára a tanulás első lépéseit, illetve további útmutatásokat adnak az önfejlesztéshez, és azok számára, akik már elsajátították a torokéneklés technikáját a további fejlődéshez szükséges lépéseket mutatják majd be.

Egy videó a zenekar legutóbbi Fonós fellépéséről »»

Az okt. 28-ai koncertről bővebben itt»»

Az okt. 29-ei workshopról további információ és jelentkezés itt »»