Ma 2020. július 9. csütörtök, Lukrécia napja van

VÖRÖS ISTVÁN Magaslesen – Mélyföld

Az egykori Prognózis frontembere, Vörös István ezúttal iker cédékkel lepte meg rajongóit. Kétpetéjű ikrek – mondhatnám, és persze jellegzetesen „vöröspistis” mindkettő, ám más-más ok miatt. Az előbbi a rock-hagyományok folytatása, utóbbi zeneileg lecsupaszított, érzelmileg azonban felfokozott akusztikus, a zenekari léttel párhuzamosan futó projekt része a fenti, beszédes címekkel.

Politika? Nem tudható biztosan, hiszen mindkét szám instrumentális. Azt hall ki belőlük az ember, amit épp akar. (Mondhatnám: ilyen a CD-ben manifesztálódott, személyre szabott aktuálpolitika.)

Korszerűség? Ha azt értjük alatta, hogy mennyiben szól a mához, igen. A zenei divatoknak történő behódolás irányából közelítve viszont határozott nem a válasz.

Hitelesség? Nos, ez kétségkívül, fennáll! Vörös Pistinél sosem volt kérdés, korszaktól és aktuális zenekara összetételétől függetlenül. Dallamos rockot nyom a nyolcvanas évek eleje óta töretlen, emberi érzéseket is bőven belevegyítve. A hajszálpontos, felesleges szó nélkül írott, kifejező szövegei pedig védjegyévé váltak az idők során. Alapjában véve ezúttal sincs másként az új, illetve publikálatlan nótákat tartalmazó zenekari Magaslesen kapcsán sem. Társadalomkritikára, a kortünetek kezelésére ezúttal nem vállalkozik, inkább „befelé”, önmagába tekint. A rock jegyében ott hasít a CD-n a Crazy Night Bar, például. A lírai Álmodó csillag fénye pedig csodaszép! Ha csak ezt a két számot tartalmazná a korong, alighanem akkor is elégedett lennék, ám nyilván, nem csak ezeket hallom. Olyannyira, hogy ahányszor lejátszom a lemezt, annyiszor vagyok kénytelen új, kedvenc dalt választani. Emiatt aztán gond nélkül aggathatnék a borítójára egy „Egyéb veszély” jelzőtáblát, de ennél nagyobb baj soha, senkit ne fenyegessen!

A kedvesebb iker? Őszintén? Lehet, hogy meglepően hangzik, de a jól ismert dalok feldolgozásaiból született Mélyföld! Olyasfajta élmény ezt hallgatni, mint a Quimbys Kiss Tibi dalszövegeit verseskötetben olvasni. Csakhogy, itt nem a nem gondolati, hanem az érzelmi hangsúlyok finom, ám annál hatásosabb eltolódásáról van szó. Mindehhez persze, elengedhetetlen olyan életmű, olyan dalok, amelyek lecsupaszítva, hangszerelési trükköktől függetlenül is érvényesek, sőt hatásosak képesek maradni, az első Prognózis-kislemez nótáitól kezdve. Hát még érzelmileg felfokozott előadásban! Az elmosódott fotót nem is értem a lemez borítóján, hiszen nem Vörös István pályája mélypontjának, ellenkezőleg: a csúcsának érzem ezt az anyagot! Pisti mindenre gondolt: ráérzett, hogy az Ellopott percek női dal igazából, ezért azt Menyhért Judittal énekeltette el, felettébb kifejezően.

Mélyföld? Dehogyis! Az egyszerűség tökéletessége. Ikercsillag. Tű-éles ragyogás.

(olasz)